טיפול זוגי » מתי לפנות לטיפול זוגי?

התא המשפחתי שלנו הוא אחת מהמסגרות החשובות והמשמעותיות ביותר בחיינו, בו אנו מבלים את מרבית זמנינו. אולם, בהרבה מקרים אנו חשים בו לא בנוח, לא מוגנים ואף יכולים לחוש סבל יומיומי מתמשך. כתוצאה מכך למרבה הצער קרוב למחצית מהזוגות בנישואין הראשונים מסתיימים בגירושין.

אי לכך חשוב שנדע כיצד להתמודד עם משברי זוגיות שעלולים להוביל לטלטלה רגשית קשה. בעוד שחלק מהזוגות מחליטים בסופו של דבר להיפרד, אחרים רוצים להציל את הזוגיות שלהם אך לא יודעים כיצד לעשות זאת. השלב של ההתלבטות והרצון להגיע להחלטה הנכונה ביותר הוא גם הזמן המתאים ביותר לחשוב על טיפול זוגי, אולם המחשבה על כך שגורם זר יתערב במסגרת האינטימית שלכם עשויה להיות מאיימת ואף מפחידה ומונעת מהרבה זוגות מלהגיע לטיפול. אם גם אתם שותפים לתחושה זו, תוכלו לקבל להלן תשובות לשאלות מתי כדאי לפנות לטיפול זוגי, מה כולל התהליך ואיך ניתן להפיק ממנו את המרב.

מתי כדאי לפנות לטיפול זוגי?
בני זוג רבים מתלבטים ואינם בטוחים מהו הרגע הנכון לערב אדם נוסף במערכת הזוגית ביניהם. הם מתחבטים בשאלה האם לנסות לשפר בכוחות עצמם או בעזרה חיצונית, או לברוח החוצה ממסגרת הנישואין. יתכן שרק אחד מבני הזוג יחוש זאת, ואילו האחר אינו נותן דעתו על כך. לרוב, הם יחושו שאי אפשר להמשיך במצב הקיים, על סמך מספר "איתותים" בחייהם. בהרבה מקרים, לפני פניה לטיפול מקצועי נוטים בני הזוג לערב בני משפחה או חברים אשר עלולים אף להחמיר את מצב היחסים בגלל היותם קרובים לאחד הצדדים או מחוסר ידע וניסיון.
להלן ה"איתותים" שבעקבותיהם מומלץ לפנות לטיפול זוגי:

1. תקשורת שלילית ולא מכבדת בין בני הזוג
תקשורת שלילית ולא מכבדת הכוללת זלזול ובוטות יכולה לגרום לאחד מבני הזוג או לשניהם לחוש חוסר ביטחון או מצוקה, היא עשויה לפגוע בבן הזוג ולגרום לו לרצות להימנע משיחות. כאשר התקשורת בין בני הזוג מדרדרת לפסים שכאלה, פעמים רבות קיים קושי להחזיר אותה למסלול הנכון באופן עצמאי, ולכן נדרשת התערבות מצד גורם מקצועי.

2. כאשר קיימות מחלוקות בלתי פתירות
חילוקי דעות ואף מריבות מוכיחים שלבני הזוג עדיין אכפת זה מזה, והם אינם אדישים לנוכחות האחר, אולם קשה מאוד לנהל משק בית במצב של קרב מתמיד. כאשר בני הזוג יודעים שדבר מסוים בזוגיות לא תקין אבל מתקשים לפתור אותו, זו ההזדמנות הטובה ביותר לערב גורם מקצועי שיוכל לכוון אותם לכיוון הנכון.

3. כאשר מריבות מסתיימות בניתוק או בפרידות זמניות
זוגות שפותרים בעיות על ידי ניתוק קשר או פרידות זמניות הכוללות לינה מחוץ לבית, היעדרות של מספר שעות ממנו או ניתוק קשר/'ברוגז', עלולים לחשוב שמדובר בסוג של פתרון, אולם למעשה במקום לדבר על הבעיה ולפתור אותה הם רק דוחקים אותה הצידה וגורמים לה לצוף ולעלות ביתר שאת בהמשך. זוגות כאלו עשויים להפיק לא מעט מטיפול זוגי.

4. כאשר הסיבה היחידה להישאר יחד היא עבור הילדים
זוגות רבים הנמצאים במשבר, מרגישים שהסיבה היחידה שלהם לשמור על התא המשפחתי היא הילדים. הם חוששים שגירושין יפגעו בהם. אולם בהיעדר פתרון לבעיות המעיבות על חייהם המשותפים, לרוב הם למעשה פוגעים בילדיהם אשר עדים למתרחש בבית. ילדים הם מאוד רגישים ואינטליגנטיים, ולא משנה כמה הוריהם עשויים לחשוב שהם יכולים לזייף את תחושת האושר שלהם או להסתיר קשיים, רוב הילדים מודעים למצב היחסים בין הוריהם והדבר מכניס אותם לחרדה יומיומית ולצורך להימנע מלהעלות את בעיותיהם, או אף לקחת חסות על הוריהם. מעורבות של יועץ יכולה לעזור להורים לנוע לכיוון של מערכת יחסים חיובית ובריאה, שגם אם לא תתקן את כל הבעיות ביניהם, תוכל לעזור להם לפעול יחד ולהיות קשובים יותר למה שעובר על ילדיהם.

5. כאשר בני הזוג חשים שותפים לדירה בלבד
בני זוג אמורים לחלוק אינטימיות וחיים של זוגיות, אולם אם נוצר מצב של חוסר תקשורת, בשיחה או באינטימיות וכל מה שנותר הוא חיים משותפים תחת קורת גג אחת, כל אחד מבני הזוג חש מועקה במצב זה ואם יש להם ילדים, יש לכך השפעה שלילית עליהם. כדאי לפנות לייעוץ אצל גורם מקצועי על מנת להבין מה חסר ולפעול על מנת להחזיר את המצב לקדמותו.

6. כאשר יש פגיעה באמון
הבסיס לזוגיות טובה היא אמון הדדי, כאשר מי מבני הזוג חש חוסר אמון כלפי משנהו, הדבר עלול לעורר מרירות, חוסר שביעות רצון מריבות קשות ואף ריחוק והתנכרות. לרוב חוסר האמון נובע מכך שאחד מבני הזוג מנע מידע מהאחר או הביא בפניו מידע לא מדויק או שיקרי. במצב זה בני הזוג או אחד מהם, כל כך טעונים, שאינם יכולים לפתור את הדבר בעצמם ומומלץ לפנות לייעוץ מקצועי אשר יסייע להם להחזיר את האמון ביניהם.

7. כאשר אחד מבני הזוג ניהל קשר מחוץ לנישואין
כאשר אחד מבני הזוג נתפס או התוודה על קיום קשר מחוץ לנישואין, בן הזוג האחר נפגע פגיעה קשה אשר לעיתים היא בלתי הפיכה. אולם יחד עם זה התאוששות מבגידה חד פעמית או מרומן מתמשך היא לא דבר בלתי אפשרי, אך היא עשויה לדרוש עבודה רבה, מחויבות גדולה ונכונות לסלוח ולהמשיך הלאה. כיוון שהתהליך קשה מאוד עבור שני בני הזוג, ייעוץ זוגי עשוי להיות אחד מהכלים החשובים ביותר שעשויים לאפשר לבני זוג שרוצים להישאר יחד להציל את נישואיהם.

מאמרים נוספים – טיפול זוגי

8 עצות של מומחי זוגיות שיעזרו לקשר שלך לעבור את משבר הקורונה

התלבטות לפני נישואין

שיפור התקשורת בנישואין

שחיקה בחיי הנישואין​

טיפים לזוגיות מוצלחת

כיצד להפיק את המרב מהטיפול הזוגי שלכם

האם אפשר לשקם אמון שנפגע לאחר בגידה?

טיפול זוגי – כל מאמרים

הרשמה לניוזלטר

הרשמו לניוזלטר שלי ותקבלו מדי חודש מאמר מרתק בתחום הטיפולים

פרטים ליצירת קשר

טל': 052-4267346
דוא"ל: pnina06@gmail.com

כתובת הקליניקה:
קליניקת גבעת שאול: רחוב בית הדפוס 22 גבעת שאול, בית עומר, ירושלים
לחצו לניווט וויז – WAZE לקליניקה

שעות פעילות הטיפולים:
 ראשון-חמישי 8:00-19:00
(יש לתאם טיפול מראש)

עקבו אחרי בדף הפייסבוק:
פנינה פרנקל – מדריכה ומטפלת משפחתית וזוגית מוסמכת M.S.W

טופס יצירת קשר

פנינה פרנקל

פסיכוטרפיסטית, מטפלת אישית זוגית ומשפחתית מוסמכת מעל 30 ל- שנות ניסיון בטיפול והצלחות רבות מאוד עם האוכלוסיות שבטיפולה.

לחצו להתקשר